Programozóból tőzsdestratéga – Péterffy Tamás

2016. Szeptember 15. 17:24:50
Programozóból tőzsdestratéga – Péterffy Tamás

Az egyik legnagyobb üzleti mágnás, befektető, tőzsdestratéga, cégvezető és nem mellesleg az 5. leggazdagabb magyar, aki saját opcióárazási modellt is kidolgozott. Sőt, ő volt az első, aki számítógépet vitt a Wall Street-re: Péterffy mindig egy lépéssel mások előtt járt.

Bár nehéz körülmények között született és 20 éves koráig nélkülöznie kellett, később hatalmas eredményeket ért el. Huszonnégy évesen költözött Amerikába, amikor még angolul sem tudott, mégis az Egyesült Államokban szerzett mérnöki diplomát. Már fiatalkorától vonzották a számítástechnika újításai, a programozás és mivel édesanyja a Magyar Tudományos Akadémia számítástechnikával foglalkozó részlegén dolgozott titkárnőként, megvolt a lehetősége a fejlődésre is: 15 évesen már azokat a szakmai újságokat olvasta, amelyeket édesanyja hozott neki. Később sem szakadt el a mérnök-informatikus vonaltól, diplomája megszerzése után Arányi János cégénél kapott állást, ahol számítástechnikai tanácsadással foglalkozott és programokat is gyártottak pénzügyi vállalkozások számára. Itt már elég közel került a Wall Street világához és elkezdte érdekelni a tőzsde.

 „Unatkoztam miközben napi 20-30 tranzakciót bonyolítottam le”

Egy kisebb árutőzsdei kereskedőhöz került, itt kifejlesztette saját opcióárazási modelljét, ennek segítségével egy ideig szinte csak ő tudta helyesen meghatározni egy opció fair értékét.  Mivel az opciós kereskedés (egyik félnek vételi vagy egyéb jogot enged valamely értékpapír megvásárlására) népszerű szerződésfajta volt már akkoriban is, fontos volt, hogy pontosan meg lehessen határozni az értékét.

Mindeközben rendkívül untatta a hagyományos kereskedés: „Elképesztően unatkoztam, naponta 20-30 tranzakciót bonyolítottam le, miközben mindenki a baseballról és a kosárlabdáról beszélt. Szóval csak álltam ott és azon gondolkoztam, hogy milyen jó lenne egy olyan eszköz, ami elvégzi helyettem a munka nagy részét.”

A technika és a tőzsde: „Úgy néztek rám, mint egy totális őrültre”

Még 1977-ben próbálta meggyőzni korábbi munkahelyét, a Moccata-t, hogy az ügyfélteljesítések mellett kezdjenek el saját számlára is kereskedni, de a felettesei nem egyeztek bele, ezért úgy döntött, hogy a saját lábára áll.

A megtakarításaiból az American Stock Exchange parkettjén vásárolt egy helyet és a saját képlete alapján elkezdett részvényopciókkal kereskedni: az általa létrehozott program megmondta a fair értéket, ha ettől eltért a piaci ár, akkor vásárolt és minden jel arra mutatott, hogy beválnak a számításai. Akkoriban még szokatlannak számító módszereivel egyre nagyobb sikereket ért el és úgy döntött, hogy számítógépekkel látja el az alkalmazottait is – így már nem kellett telefonálniuk a megbízásokkor az árakért, a technikai fejlesztéseknek köszönhetően azonnal látták azokat.

Nevéhez kötődik a Timber Hill és az Interactive Brokers cégek megalapítása, ezeknek köszönhetően jelentős lépéseket tett a tőzsdei tranzakciók gépiesítése felé. A Timber Hill különlegessége, hogy az első olyan cég volt, amely számítógépes kereskedést vezetett be a 80-as évek elején. Az Interactive Brokers, elektronikus tőzsdézéssel foglalkozó cégnek pedig jelenleg 13 országban vannak irodái. Péterffy is érezte, hogy meghaladta a korát: „Sokan azt gondolják a tőzsdén, hogy a gépek nem tudnak olyan jól tőzsdézni mint ők…”

Később, 1993-ban döntött úgy, hogy a külső befektetők számára is elérhetővé teszik a rendszereiket, így hamarosan a világ legnagyobb elérését biztosította az online brókercég ügyfeleinek.

Kortársai visszaemlékezései szerint egyáltalán nem illett bele a korabeli tőzsdézés világába: magyar akcentusa és újító szellemisége miatt kívülállónak tűnt, például ő volt az első, akinél számítógépet láthattak a tőzsdén.

Hosszútávon kell gondolkozni

Peterffy sikerének titka, hogy fejlesztéseivel mindig egy lépéssel a piac előtt járt, ő maga mégis azt gondolja, hogy hosszú távra kell tervezni és értéket kell teremteni, így lehet előre haladni. Részben ezzel a gondolatával összefüggésben erősen bírálta az amerikai kormányt a 2008-as válság kitöréséért is: "Szabályosan kikövetelték a bankoktól, hogy hitelezzenek, adjanak kölcsön végtelen mennyiségben, és a lehető legolcsóbban biztosítsanak pénzeket lakásvásárlásra teljesen vagyontalan, pénztelen embereknek. A Wall Street csupán természetszerűleg élt az ilyen körülmények által előállt helyzettel. De nem a pénzvilág volt a fő felelős a pénzügyi válság kitöréséért." - mondta az üzletember.

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.