Sportoló befektetőknek befektető sportolókról

2016. December 20. 16:34:28
Sportoló befektetőknek befektető sportolókról

Valamilyen sportágért, sportolóért mindannyian rajongunk, de az igazán fanatikusok azzal is képben vannak, hogy melyik sportoló mennyit keres, és mibe fektet be. Ha azt is izgalmasnak tartod, hogy melyik a legjobban fizető sportág és, hogy a leggazdagabbak hogyan építenek márkát, neked állítottuk össze az alábbi cikket.

Szinte minden évben összesítik a legjobban fizetett sportolókat, idén Cristiano Ronaldo végzett az első helyen a Forbes összesített listáján, 88 millió dolláros éves bevételével. Kiderült, hogy megéri neves csapatokban játszani, hiszen a reklámokból származó bevételek jelentősen megnövelik az amúgy is magas fizetést. Jól keresnek tehát a baseball, a kosárlabda játékosok és az amerikai focisták valamint a focisták is. De az első 25 közé befértek teniszezők, bokszolók és autóversenyzők is, sőt úgy tűnik, hogy a golffal is nagyot lehet kaszálni.

A Forbes huszonötös listájából szemezgettünk, de persze, a magyarokat sem szeretnénk elhanyagolni, így azt is megnéztük, hogy hazaiak mire használják a vagyonukat, hogy értéket teremtsenek.

Válogatás a Forbes listájából

Az abszolút első: Cristiano Ronaldo

Ronaldo azért érdekes eset, mert a bónuszokon és a bevételén kívül a reklámokból is nagy mennyiségű összegre számíthat. Talán ő az egyetlen sportoló, akinek ennyi márkához tudjuk kötni az arcát, részt vett a Nike, a Tag Heuer, a Clear férfi hajápolók, a Roc mobiltelefonok, a Herbalife és a PokerStars kampányaiban. Nem csoda, hogy kedvet kapott a saját márkája beindításához, a CR7 brand többek között alsóneműket, ingeket és parfümöket forgalmaz. Nemrégiben a vagyonát egy luxushotel felépítésébe fektette, így visszavonulása után is biztosította a megélhetését.

Roger Federer a negyedik lett

Az idei, 67, 4 millió dolláros bevételével a negyedik helyet sikerült megcsípnie. Természetesen az ő vagyonának is jelentős részét a márkaszponzoráció és a reklám adja. A Nike, a Rolex, a Mercedes-Benz és a Credit Suisse köthetők a nevéhez. Federertől az üzletember szerepkör sem áll messze, 2013-ban megalapította első vállalkozását saját ügynökével karöltve: ügynökségük a feltörekvőben lévő teniszezők karrierjét egyengeti.

Serena Williams, nők között a legjobban kereső

Érdemes megemlíteni Serena Williamset is, hiszen ő az előkelő első helyet foglalja el a Forbes listáján, a 2016-os összesítésben, ha csak a női sportolókat nézzük: évi 28,9 millió dolláros bevételével. Tehetségének köszönhetően olyan szponzorokat sikerült mega mellé állítania, mint például a Nike vagy a Wilson. Mindezek mellett az olyan nagy márkák reklámkampányaiban is részt vett, mint a Beats, a Delta Air Lines vagy az IBM. Serena azoknak a sportolóknak és hírességeknek a táborát is erősíti, akik büszke tulajdonosai lehetnek egy sportcsapatnak. Ő például a Miami Dolphins amerikaifutball-csapat egyik tulajdonosa Jennifer Lopez, Fergie, Marc Anthony, Jimmy Buffett és Venus Williams mellett.

És a magyarok?

Hosszú Katinka, Rió után

Nyáron sokszor turkáltak már Hosszú Katinka pénztárcájában azt latolgatva, hogy vajon mennyit keresett a Rióban megrendezett olimpián. Most legyen elég annyi körülbelül 136,4 millió forintot kapott a helyezései után. A járadéknak köszönhetően pedig körülbelül 360-576 millió forintnak megfelelő összeget kaphat még élete során. Katinka egyébként tudatosan kezeli a pénzügyeit, már van megtakarítása nyugdíjcélra, a gyermekei egyetemi éveire is tesz félre és inkább a kevésbé kockázatos befektetéseket keresi. Katinka saját céggel is rendelkezik már, az Iron Corporation Kft. alatt futó Iron Lady márka, amelyet 2014-ban alapított férjével és jelenleg pólók, sapkák, bögrék, karkötők, tornazsákok, kulacsok és képregények forgalmazásával foglalkozik, dinamikusan fejlődik. Katinka már tudja azt is, hogy mivel fog foglalkozni, ha befejezi az úszást: nagy valószínűséggel biztosan számíthat az Iron Lady márkából befolyó összegre.

Dzsudzsák Balázs az ingatlanra szavaz

Dzsudzsák havi fizetése akkor ugrott meg igazán, amikor átigazolt az arab emírségekbeli al-Vahda csapatába. Bár korábban sem keresett rosszul mostani fizetést havi 280 ezer euróra saccolják, ez pedig körülbelül 87 millió forintnak felel meg. A focista állítólag az ingatlanokat részesíti előnyben, körülbelül 49,19 millió forintnyi befektetése van ezen a területen. Persze, a nem aktív, sporttal töltött éveire is gondol: „Természetesen nem költök el minden pénzt, hanem az ügynökségem menedzsmentjének tanácsait követve be is fektetem. Közösen gondolkodunk, hogy mibe lehet ezt a játékosként elért sikert továbbvinni. Arra törekszem, hogy aktív éveim alatt megteremtsem azt az egzisztenciális hátteret, ami minőségi életet biztosít számomra a jövőben.”

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.