Warren Buffett 5 tippje – a sikeres befektetés kulcsa

2016. Július 07. 15:28:13

A 85 éves amerikai üzletember, Warren Edward Buffett befutott részvénybefektető. Szavait isszák azok, akik hasonló pályán próbálják kikaparni maguknak a gesztenyét. Nem véletlenül, hiszen a sikeres befektetési döntéseinek köszönhetően hatalmas vagyont felhalmozó Buffett, nem csak szimpla tanácsokkal látja el a nagyérdeműt, de színes, humoros és elmés gondolataival meg is nevetteti követőit. Nézzük meg, hogy milyen tippjei vannak az „omahai bölcsnek” azokhoz, akik pénzüket szeretnék fialtatni.

1. Az egyes számú szabály: soha ne veszíts pénzt!

Viccesen Buffett ezt úgy fogalmazza meg, hogy az egyes számú szabály, hogy Soha ne veszíts pénzt, a kettes számú pedig az, hogy Soha ne felejtsd el az egyes számú szabályt. Természetesen a befektetésekre vonatkoztatva ez azt akarja jelenteni, hogy sokkal nehezebb újra nyeregbe ülni, ha egyszer már leestünk a lóról, mint nyeregben maradni. Tehát megfontoltan, minden lehetséges következményt mérlegelve kell összeállítanunk befektetési portfóliónkat, a lehetséges veszteségeket a minimálisra csökkentve.

2. Magas értékűt, alacsony áron!

Warren szerint jellemzően akkor következik be nagyobb veszteség, amikor többet fizetünk ki valamiért, mint amennyit az ér – itt gondolhatunk például a hitelkártya adósságra, vagy arra, amikor olyan dolgokért adunk ki pénzt, amit aztán csak ritkán használunk. „Az ár az, amit kifizetsz, az érték viszont az, amit megkapsz általa.” Magyarán mindig figyeljük az ár-érték arányt és gondolkodjunk el Buffett takarékossági gyakorlatán: „Akár zokniról, akár részvényről van szó, szeretem a minőségi terméket megvásárolni leértékelt áron.” (socks=zokni, stocks=részvény angolul)

3. Alakíts ki egészséges pénzügyi szokásokat!

Az üzletember szerint viselkedésünk mögött szokásaink állnak. A minket a szokásainkhoz kötő láncszemek pedig túl könnyűek ahhoz, hogy megérezzük őket egészen addig, amíg már túl nehezek ahhoz, hogy széttörhetőek legyenek. Szokásainkat megváltoztathatjuk, de tudnunk kell, hogy minél korábban kezdjük, annál egyszerűbb a dolgunk.  Buffett szerint a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hogy nem kezdünk el megfelelően megtakarítani elég hamar. Mivel a megtakarítás az egy szokás, így ki kell azt alakítani, ha még nem tettük volna meg.

4. Invesztálj saját magadba!

Annyit fektess saját magadba, amennyit csak tudsz. A pénzügyi guru szerint abból soha nem jöhetünk ki vesztesen, ha magunkat építjük, magunkat fejlesztjük. Erre jó példa, ha értelmes, átgondolt célokra veszünk fel kölcsönt – ilyen lehet például egy tanfolyam vagy egy új szakma kitanulása. Warren azt is hozzáteszi, hogy ezt senki nem fogja megadóztatni veled és nem is lophatják el tőled – megint csak igaza van.

5. Tanulj a pénzről!

Azon túl, hogy saját magunkba invesztálunk, muszáj tanulnunk a pénzről és annak menedzseléséről. Buffett főleg stratégiai szerepben van jelen vállalkozásaiban – például az ő feladata, hogy limitálja a kitettséget, illetve minimalizálja a kockázatot. „A kockázat pedig abból ered, hogy nem értesz teljesen ahhoz, amit csinálsz” – mondja Warren Buffett. Minél többet tudunk tehát a személyes pénzügyekről, annál nagyobb a biztonság és kisebb a lehetséges kockázat. 

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.