Certifikát: kedvező lehetőség haladóknak!

2016. Január 26. 13:26:30

Mi az a certifikát? Miben áll ennek az egyedisége és milyen extra lehetőséget kínál ez a befektetés? Az alábbiakban választ kaphatsz ezekre a kérdésekre, hogy eldönthesd, neked való-e ez a befektetéstípus.

Hogy működik? A certifikátok olyan értékpapírok, amelynek értéke egy adott mögöttes termék- például egy részvénypiaci index, nyersanyag vagy akár egyedi részvény (alaptermékek)- árfolyamának alakulását követi meghatározott módon. A certifikátok árfolyamát tehát, valamilyen kiválasztott termék árfolyama és annak változása határoz meg. A certifikátokat az alaptermék jegyzett ár töredékéhez képest tudjuk megvenni, így kisebb összeggel is lehet haszonra szert tenni.

Milyen típusai vannak? A, Index, ami egyszerű lehetőséget biztosít mivel a mögöttes eszköz mozgását 1:1 arányban leköveti. B, Turbo, ami tőkeáttétellel rendelkező, így jelen esetben a befektető a befektetési stratégiáját alacsonyabb tőkeigénnyel tudja megvalósítani, mintha a mögöttes termékbe fektetett volna. Ez  jóval nagyobb kockázattal jár.

Mennyit tegyek bele? Lehetőségeink és igényeink szerint szabadon dönthetünk, hogy az egyes certifikátokból mennyit és milyen értékben vásárolunk. Persze itt is találkozunk jelentős értékkülönbségekkel attól függően, hogy éppen milyen mögöttes termékhez van kötve az adott certifikát árfolyama.

Mennyi időre szól? A certifikátok futamideje lehet előre meghatározott, de vannak futamidő nélküli papírok is. Előbbiek általánosan megszokott futamideje egy-másfél év, tehát többnyire rövid távú befektetésnek számítanak.

Mennyit kereshetek rajta? Az elérhető haszon szintén a mögöttes termék függvénye, tehát a kiegyensúlyozott árfolyamú termékhez kötött certifikátokkal kisebb, de biztosabb, míg az ingadozó termékekhez rendelt certifikátokkal nagyobb, de bizonytalanabb haszonhoz juthatunk. A számunkra realizálható haszon alapvetően abból származik, mennyire jól tudjuk kiszámítani a mögöttes termék árfolyamának alakulását. Ha tehát áremelkedésre számítunk, akkor  long, ha pedig csökkenésre, akkor short pozíciójú certifikáttal juthatunk többlethez. 

Hogy kezdjek neki? A certifikátokat a részvényekhez hasonlóan a tőzsdéken forgatják, azonban a hagyományos kereskedelmi bankokban tudjuk őket megvásárolni. Ha tanácsadónk segítségével kiválasztjuk a számunkra megfelelő mögöttes termékre épülő certifikátot – az alapján, hogy milyen kockázatos és milyen hosszú távú papírba neveznénk be –, akkor is marad még egy dolog, amelyre mindenképp figyelnünk kell a certifikát tartása során. Mégpedig arra, hogy ezek értékét alapvetően eredeti devizában állapítják meg, tehát eredményünket befolyásolja a forint és az adott deviza egymással szembeni árfolyama is.

Miért jó? Idő- és értékbeli rugalmassága révén mindenki számára jó lehetőséget biztosít, és így jobban diverzifikálhatja a saját portfólióját.

Mik a korlátok? A certifikátnál a legfőbb tényezőt a mögöttes termék árfolyamának, illetve az azt befolyásoló tényezők állandó figyelése jelenti. Folyamatosan figyelnünk és mérlegelnünk kell, hogy az általunk megvásárolt vagy még csak kinézett certifikát esetében mire lehet számítani, és ehhez képest kell pozíciót választanunk. Emellett pedig számításba kell vennünk a forint és a mögöttes termék eredeti devizája közti árfolyam-ingadozásokat is, valamint azt, hogy ha a certifikát árfolyama eléri az előre meghatározott korlátot, akkor kivezetik a terméket a tőzsdéről, megszűnik ennek kereskedelme.

 

További cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.