Feketén, fehéren az ETF-ről

2016. Október 20. 17:10:36
Feketén, fehéren az ETF-ről

Nem baj, ha még nem ismered tüzetesebben az ETF, azaz az Exchange Traded Fund fogalmát, hiszen mindenféleképpen egy haladó befektetési lehetőségről van szó.  Most eláruljuk, hogy mire érdemes figyelned, ha mégis bizalmat szavaznál neki, ugyanis ETF és ETF között is lehetnek eltérések.

Röviden az ETF egy a referencia index teljesítményét pontosan lekövető - passzívan kezelt -, tőzsdén kereskedhető befektetési alap. Segítségével szinte bármilyen befektetés lehetséges a világ áru- és tőkepiacain. Megvételével könnyen juthatunk olyan komoly portfolióhoz, mely csak jóval nagyobb kockázat és befektetett összeg mellett lenne elérhető.

Az ETF egy különleges befektetési formát képvisel, hiszen ugyanúgy megvásárolhatjuk akárcsak egy részvényt. Árfolyamuk percről percre változik - attól függően-, hogy a benne található értékpapírok vagy nyersanyagok ára hogyan alakul a piacon, de ebben a tulajdonságában rejlik a kockázata is.

Mint már utaltunk rá, több fajtájuk is van, a legnépszerűbbek az indexkövető és szektor ETF-ek, ezek az irányadó tőzsdeindexek árfolyamát vagy egy adott iparág teljesítményét képezik le. De mint már azt említettük, lekövetheti akár egy ország tőzsdeindexét is, ugyanúgy, ahogy egy nyersanyag, például az arany vagy az olaj árát, sőt egy földrajzi régió vagy a gazdaság egy adott szektorának részvényeit is.

Hogyan működik?

A hagyományos befektetési alapok és az ETF-ek gyakorlatilag ugyanazon az elven alapulnak. Mindkettő lehetővé teszi, hogy a befektető ne csak egy adott értékpapírt vásároljon, hanem egy diverzifikáltabb befektetési portfóliót.

Az ETF-ek folyamatosan követik a mögöttes termék árának tőzsdei alakulását. Míg a befektetési alapkezelő naponta maximum pár alkalommal határozza meg az egy jegyre jutó nettó eszközértéket, addig a tőzsdén folyamatosan alakul az aktuális árfolyam. Az egyes tőzsdék szabályzatától függően az ott működő árjegyzők kötelező érvényű vételi ajánlatokat vagy nem kötelező érvényű ár indikációt adnak. Utóbbiak esetében előfordulhat, hogy a megbízás nem kerül végrehajtásra.

A legnagyobb különbség az ETF-ek és a hagyományos befektetési alapok között az, hogy másként hozzák létre őket és másként kereskednek velük, de befektetői szempontból mindkét esetben nagyobb összeg hatékony befektetésére alkalmasak.

Mik az előnyei?

Legnagyobb előnye, különösen a befektetési alaphoz képest, az alacsony éves díja, emellett azért is vonzó lehet, mert viszonylag könnyű hozzáférni, így szinte bármikor likviddé tehető. Sőt, az ETF részvények árfolyama gyakorlatilag állandóan ismert, ennek köszönhetően a befektető tudhatja, hogy nagyjából milyen eredményekre számíthat rövidtávon. De az is előnyként könyvelhető el, hogy a részvényeknél megszokott legtöbb megbízástípus alkalmazható az ETF-jegyekre is.

Végül, akik nem riadnak vissza a spekuláció szótól, azoknak van egy még jobb hírünk: az ETF esetében lehetőségünk van árfolyamesésre spekulálni, hiszen ezek a mögöttes termék árfolyamát fordítva követik le.

Mire figyeljünk?

Összetételük miatt figyelnünk és mérlegelnünk kell, mielőtt fejest ugranánk a befektetésbe, meg kell vizsgálnunk tüzetesebben azt, hogy milyen indexet követ le a kiszemelt ETF. Nem szabad azt sem hagyni, hogy a különböző elnevezések megzavarjanak, például a tőkeáttételes ETF-ről tudni kell, hogy nagyobb kockázattal kell számolnunk az esetükben, hiszen gyakran előfordul, hogy a változékonyság függvényében alulteljesítik a kiindulási indexeket.

Valamint, bár azt mondtuk, hogy általában alacsonyabb kezelési költséggel kell számolnunk az Exchange Traded Fund esetében, mégis érdemes közelebbről megvizsgálni a konkrét ETF esetében ezt a kérdést, mert lehet, hogy váratlanul egy-egy nagyobb kiadás is felmerülhet.

Végül a követési hibára is felhívnánk a vállalkozó kedvűek figyelmét, ez az ETF és a követendő index közötti eltérést mutatja meg. Vannak olyan követési hibák, amelyek előre várhatóak az alap kezelési költségei miatt, de előfordulhat az is, hogy laikusként nem látjuk előre a bajt. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy választási lehetőségünk nyílik két ország ETF-jei között, melyek ugyanazt a mutatószámot követik, akkor mindenféleképpen a kisebb követési hibával rendelkezőt válasszuk.

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.