Hagyd otthon a pénztárcádat: MasterPass

2016. Szeptember 27. 15:01:31
Hagyd otthon a pénztárcádat: MasterPass

A MasterPass bevezetésével eljutottunk arra a pontra, hogy nyugodtan otthon felejthetjük a pénztárcánkat, mert az amúgy is mindig nálunk lévő telefonunk helyettesíti azt. Az alkalmazás már köztünk jár, de mi ez tulajdonképpen, hogy kell használni és egyáltalán miért jó nekünk az egyérintéses fizetés ezen formája?

Röviden? A MasterPass a MasterCard globális digitális platformja, amely leegyszerűsíti a fizetési folyamatokat. De nyilván ennél jóval több kérdés merül fel azokban, akik szeretnének élni vele, és mivel egyre többen nyitnak az alternatív fizetési megoldások felé, így érdemes közelebbről is megismerkedni vele.

Egy felmérés szerint egyre inkább előtérbe kerülnek a különböző digitális, alternatív fizetési megoldások: 2019-re a készpénzes fizetések 40 százalékra esnek, a jelenlegi 70 százalékról. A Boston Consulting szerint pedig alig négy évet kell várnunk arra, hogy az okostelefonos fizetés teljesen egyenértékű legyen más fizetési formákkal. Ebbe a fejlesztési hullámba illeszkedik a MasterPass életre hívása is.

Mi az a MasterPass?

A MasterPass lényegében egy digitális pénztárca, mobilapplikáció képében, egyre több országban vezetik be és egyre gyarapodik az elfogadóhelyeinek száma is. Az Egyesült Államokban mutatták be először és kezdetben az Androidos készülékekkel rendelkezők élvezhették az előnyeit. Azóta már Magyarországon is megjelent, sőt a fejlesztéseknek köszönhetően IOS platformokon is kiválóan használható.

Hogyan működik?

A saját banki szolgáltatónkkal kapcsolatba lépve érhetjük el a MasterPass fizetési módszert. Innentől kezdve internetes vásárláskor a kereskedő oldalán már nem kell megadnunk a bankkártyánk adatait, helyette csak a telefonszámunkra lesz szükség. Online fizetés esetén a különböző fizetési módok választásánál a "Buy with MasterPass" opciót kell kiválasztani és megadni a telefonos elérhetőségünket, ezután egy visszaigazoló üzenettel lehet véglegesíteni a folyamatot.

Ha pedig személyesen a boltban szeretnénk fizetni, csak a telefonunkra lesz szükségünk, már ha telepítve van rajta a MasterPass alkalmazás. Ebben az esetben kétféleképpen tudjuk rendezni a számlánkat: az alkalmazás elindításával, majd a “Tap & Pay” opcióra kattintva a négyjegyű PIN kódunk megadásával, végül a készülékünk terminál fölé tartásával véglegesíthetjük a tranzakciót. Ha ez komplikáltnak tűnik, akkor válaszd a B opciót, ehhez el sem kell indítanod a telefonodon az applikációt, csak érintsd a terminálhoz a telefonod, add meg a PIN kódodat, majd a tranzakció véglegesítéséhez újra helyezd a terminál fölé a mobilodat.

Mik az előnyei?

Az egyik legnagyobb előnye, hogy teljesen díjtalan, nem kell plusz tranzakciós díjjal számolnunk a használata során és több bankkártyát is hozzáadhatunk a MasterPass fiókunkhoz. Mivel arra született, hogy leegyszerűsítse a fizetési eljárásokat, használhatjuk online vásárlásnál, más applikáción belüli pénzmozgatás esetében (például ha egy taxis alkalmazásban szeretnénk fizetni) vagy egy egyszerű bolti vásárlásnál is. Könnyebb vele vonatjegyet venni, online repülőjegyet foglalni vagy egy étteremben rendezni a számlát akár úgy is, hogy a költségeken többen osztozunk.

Biztonságos?

Mint minden új, digitális fizetési megoldás esetében, itt is felmerül a biztonság kérdése. Az alkalmazás tokenes azonosítással oszlatja el a kételyeket. Ez lényegében egy jelszógeneráló eszközt jelent: egyszerhasználatos jelszavakat hoz létre, így védi meg vagyonunkat. De ha ez még mindig nem lenne elég, akkor akár mi magunk is beállíthatunk biztonsági kérdéseket a fiókunkhoz, így ha illetéktelen kezekbe kerül a telefonunk, akkor sem kell aggódnunk.

Mivel a MasterPass esetben a telefonunk a pénztárca funkcióját is betölti, sokak fejében megfordulhat az is, hogy vajon mi történik akkor, ha elveszítjük vagy ellopják a készüléküket. Megnyugtató tény, hogy az online fiókon keresztül a jelszó megváltoztatását akkor is el tudjuk végezni, ha nincs a kezünkben a telefonunk. 

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

További cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.