Hitelünk biztosítéka - a törlesztésvédelem

2016. Június 02. 11:31:44

Megszületett a döntés: elhatároztad, hogy hitellel fogod megvalósítani céljaidat. Ugyanakkor dilemma ott ül a válladon – mi történik akkor, ha egy nem várt helyzet következtében esetleg nem tudod majd fizetni a törlesztő részletet? Ha már csak ez a negatív gondolat választ el attól, hogy beadd a hitelkérelmedet, akkor van egy jó hírünk: a törlesztésvédelemmel nyugodtan alhatsz, nem lesznek álmatlan éjszakáid.

Sajnos akadnak olyan élethelyzetek, amikor egy nem várt esemény következtében pénzügyileg megszorulunk. Ilyen szituáció lehet például, amikor munkahelyünkön alkalmazotti létszámleépítés történik, épp a mi részlegünket szervezik át, vagy pont a mi munkafolyamatunkat szervezik ki. Ezek a váratlan élethelyzetek sajnos bárkivel előfordulhatnak, még velünk is. Nem kell azonban megijednünk, hiszen létezik egy biztosításfajta, ami pont az ilyen szituációkra lett kitalálva.

A törlesztésvédelem (vagy másképpen hitelfedezeti biztosítás) egy olyan csoportos biztosításfajta, ami akkor jelent védelmet, amikor a havi törlesztő részlet-fizetés valamilyen, önhibánkon kívüli okból kifolyólag átmenetileg nem lehetséges. Az említett csoportos biztosítás egyébként olyan biztosítást jelent, ahol a szerződő felek a bank és a biztosító, és mi mint ügyfél a szerződés aláírásával ahhoz a csoporthoz csatlakozunk, amelynek tagjai ugyanezt a biztosítást fizetik. Természetesen ez a biztosításfajta lejáratkor nem fizet, ugyanúgy, mint mondjuk egy lakásbiztosítás – ennél is a váratlan helyzetek bekövetkezte esetén jutunk a kártérítési összeghez.

Mire terjed ki a törlesztésvédelem?

Itt lényegében többféle csomag közül választhatunk, így elég változatos lehet az, hogy pontosan mire is terjed ki a biztosításunk. Természetesen fontos, hogy minden esetben tájékozódjunk, hogy milyen számunkra elérhető csomagok közül választhatunk. A legtöbb biztosító különbséget tesz baleseti halál és bármely okú halál között, és általában áraikat is ezek alapján kalkulálják. Persze olyat is találunk, ami például csak munkanélküliség és átmeneti keresőképtelenség esetén térít. Mielőtt bármit aláírnánk fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen esetek alkalmával is térít a biztosítónk.

Tudnunk kell ugyanakkor, hogy biztosítási szempontból egyáltalán nem mindegy, milyen okból szűnik meg a munkaviszonyunk. Nem fizet a törlesztésvédelem akkor, ha közös megegyezéssel válik el munkaadó és munkavállaló, kivéve természetesen, ha e mögött a már említett létszámleépítés vagy átszervezés áll. Ugyanúgy nem számíthatunk térítésre természetesen, ha határozott időre voltunk felvéve és a próbaidőnk alatt szűnt meg a munkaviszonyunk.   

Ami a térítési összeget illeti elmondható, hogy a csomag pontos tartalmától függ. Ugyanakkor például halál esetén vagy balesetből eredő 79 százalékos vagy azt meghaladó egészségkárosodás alkalmával a biztosító kifizeti a banknak az ügyfél fennálló, nem hátralékos tartozását! A 60 napot meghaladó keresőképtelenség vagy munkanélküliség esetén a biztosító a 61. naptól vállalja át a kötelezettségeinket.  

DEFAULT

További cikkek
Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.