Megtakarítási stratégia, Warren Buffett ajánlásával

2017. Január 14. 12:00:33

-Olvasási idő: 1,5 perc -

Az elmúlt években mindnyájunk számára nyilvánvalóvá vált, hogy családunk jelenlegi és jövőbeni egzisztenciájának megteremtésében, egyre inkább csak önmagunkra számíthatunk! A negatív demográfiai folyamatok miatt úgy tűnik, hogy egy olyan szociális katasztrófa küszöbén állunk, melyre kizárólag az öngondoskodás (spórolás vagy megtakarítás) nyújthat valódi segítséget. 

Szerencsére egyre többen kezdünk el takarékoskodni, gondolva a jövőnkre. Érdemes azonban jól átgondolni, hogy miként tesszük ezt, hiszen stratégia nélkül könnyen csalódhatunk a választott megtakarítási formában. A következőkben egy nagyon egyszerű, ám annál hatékonyabb módszert mutatunk be, amely már „kiállta az idők próbáját” 

Olyan elismert befektetési szakemberek szavaztak már bizalmat a költségátlagolás elvének, mint Warren Buffett.

A költségátlagolás elve

  1. Egy előre kiválasztott befektetési eszközből (például befektetési alapból) fix időközönként és fix összegért vásárolunk, történjen bármi is a pénz- és tőkepiacokon.
  2. A stratégiát követve olykor magasabb, máskor pedig alacsonyabb piaci árfolyamon vásároljuk meg ugyanazt a befektetési terméket.
  3. Hosszútávon úgy alakíthatunk ki egy megfelelő átlagárfolyamot, hogy a kockázatot és a költségeinket is viszonylag alacsony szinten tartjuk.
  4.  Nem kell napról-napra, hétről-hétre az árfolyamgrafikonokat figyelemmel kísérni

(Ha úgy érzed nem tudsz hónapról-hónapra eleget spórolni, olvasd el az "Ezért nem tudsz eleget spórolni" című bejegyzésünket is!)

Évi 4,5%-os átlaghozam az elmúlt 5 évben, hazai ingatlanokba fektetve – ezt nyújtja Magyarország legnagyobb ingatlan alapja, az ERSTE Ingatlan Alap. Ismerd meg a lehetőségeidet és kérj ingyenes visszahívást!

Stratégiánk sikerét nagyban befolyásolja a jól kiválasztott alaptermék, vagyis az a befektetési termék, amelyből majd rendszeresen vásárolni fogunk. Ennek kiválasztásnál a következő tényezőket kell feltétlenül figyelembe venni:

  • Széles körű diverzifikáció! A legjobb alternatívát azok a befektetési alapok jelenthetik, amelyek egy-egy komplett piac változásait „követik le” és amelyek segítségével akár több száz vállalatba, kötvénybe vagy ingatlanprojektbe is befektethetünk egyetlen befektetési jegy megvásárlásával.
  • Ne túl kockázatosat! Óvakodjunk az olyan alapterméktől, amely túl magas kockázatú vagy spekulatív jellegű. Tőkeáttételt használni pedig ebben az esetben szigorúan tilos!
  • Adómentes konstrukciót! Válasszunk olyan megtakarítási konstrukciót, amire érvényesíthetőek az állam által kínált adóoptimalizáló vagy adómentes megoldások!

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel hírlevelünkre is, ahol a hasznos információkon túl, 2017-ben tiéd lehet számos ingyenesen letölthető e-book is!

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.