Verhetetlen megoldás lakáscélokra

2015. Június 25. 15:38:05

Lakástakarékpénztár, lakástakarék

Hogy működik? A lakás-előtakarékosság, közismertebb nevén lakástakarék egy államilag támogatott, lakáscélú megtakarítási és finanszírozási lehetőség, amelyhez az állam a rendszeresen befizetett megtakarítás után 30 százalékos támogatást nyújt. Ez elérheti az évi 72 ezer forintot. Az állami támogatás feltétele a lakáscélú felhasználás, amely sokféle lehet, például vásárlás, korszerűsítés, felújítás vagy akár lakáscélú hitel, lakáslízing előtörlesztése is.

Mennyit tegyek bele? A lakástakarék-számlára havi fix összeget kell befizetni, amely 2 ezer forinttól 20 ezer forintig terjed. Ezt egészíti ki 30 százalékkal az állam.

Mennyi időre szól? A lakástakarék közép-hosszú távra szóló megtakarítási forma, legalább 4 év, legfeljebb 10 év a megtakarítási idő.

Mennyit kereshetek rajta? Az állami támogatásnak köszönhetően kiugró, 5-12 % garantált hozam érhető el a lakástakarékkal.

Hogy kezdjek neki? Ehhez a megtakarítási formához külön lakástakarék-számlát kell nyitni valamelyik lakástakarékpénztárnál, ennek néhány tízezer forintos költsége lehet, de gyakran akciók keretében elengedik ezt.

Miért jó? Garantált magas hozam, biztonság, kiszámíthatóság, kedvezményes hitelfelvételi lehetőség a lejáratnál.

Mik a korlátok? Az összegyűjtött összeget „csak” lakáscélra lehet használni, de ez sokféle lehet, például vásárlás, korszerűsítés, felújítás vagy akár lakáscélú hitel, lakáslízing előtörlesztése is. Emellett csak korlátos összeget lehet lakástakarékba tenni – havi maximum 20 ezer forintot – igaz, egy családon belül több számlát is lehet nyitni. Ez a megtakarítás nem likvid, a futamidőn belül csak az állami támogatás elvesztésével lehet hozzáférni a megtakarításhoz.

Ha tetszett a bejegyzésünk, íratkozz fel a hírlevelünkre itt.

DEFAULT

Hozzászólások
Szólj hozzá
*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.